Turku kafija, tās pagatavošana

turku kafija

Turku kafija ir viena no populārākajām pasaulē. Tās pagatavošanā ir nepieciešama īpaši smalka maluma kafija, kā arī īpašs kafijas vārīšanas trauks, ko sauc par džezvu vai cezvu, vai ibriku.

Lai gan īpašā turku kafija ir zināma daudzviet pasaulē, tomēr interesanti, ka pašā Turcijā kafija nekad nav audzēta. Tā tiek eksportēta no kafijas audzēšanas lielvalstīm, piemēram, Brazīlijas vai Centrālamerikas. Kafijas vēsture Turcijā sākās līdz ar 15. gadsimtu, kad kafijas pupiņas pirmo reizi tika ievestas Stambulā no Jemenas. Turcijas reģionos tās tiek ievestas zaļas, kur pēc tam tiek grauzdētas un maltas. Lai varētu baudīt īstu turku kafiju, nepieciešams kafijas pupiņas smalki samalt uzreiz pēc grauzdēšanas, lai tās vēl ir siltas, jo šādi sagatavota kafija ir īpaši aromātiska un garšīga.

Tiek uzskatīts, ka tieši no Turcijas kafija ir izplatījusies arī visā Eiropā.16. gadsimtā turki ilgu laiku bija aplenkuši Vīni (Vīnes blokāde 1683. gadā). Tajā laika periodā turku kareivji tika bagātīgi apgādāti ne tikai ar munīciju un pārtiku, bet arī ar iemīļoto dzērienu – kafiju, kas joprojām tika lielos daudzumos vesta no Jemenas. Tomēr pēc dažiem aplenkuma mēnešiem turkiem nācās atkāpties. Atkāpšanās laikā tika atstāti vairāki maisi ar kafijas pupiņām, tāpat arī Eiropas daļā palika vairāki turki, kas iepazīstināja Eiropu ar kafijas pagatavošanas mākslu. Līdz ar to arī Eiropas valstis uzzināja, kas ir kafija; tur arī drīz vien šis dzēriens kļuva ļoti populārs. Pastāv arī uzskats, ka turki bija pirmie, kas Eiropas daļā atvēra pirmās kafijas tirgotavas.

Tāpat kā jebkurai kafijai, arī turku kafijai ir vairāki veidi, kas atšķiras ar cukura daudzumu, kas pievienots kafijai. Turku kafiju, kura ir ļoti salda, sauc par sekerli vai šekerli; kafija, kura ir mēreni salda, saucās orla sekerli jeb orla šekerli. Turku kafija, kurai pievienots ļoti neliels cukura daudzums, tiek saukta par az sekerli (az šekerli), bet kafiju bez cukura sauc sade.

Turku kafijas pagatavošana nav sarežģīta – svarīgākais ir atrast īpaši smalka maluma kafijas maisījumu, kā arī obligāts nosacījums ir īpašais kafijas vārāmais trauks – džezva, cezva jeb ibriks. Šim vara traukam ir garš rokturis, apakšdaļa ir platāka nekā augšdaļa; uz trauka dibena tiek bieži vien arī norādīts, cik daudz kafijas porcijām džezva ir paredzēta. Arī pagatavoto kafiju ir paredzēts dzert no neliela izmēra tasītēm, tāpat svarīgi zināt, ka servējot turku kafiju, katram kafijas dzērājam nepieciešams dot arī glāzi vēsa ūdens. Aukstais ūdens, kas jāiedzer pēc katra kafijas malka, ļaus labāk izgaršot kafiju. Pats kafijas dzeršanas process vairāk ir baudīšana – tā ir jāmalko maziem malciņiem, jo, lai gan tasītes tilpums ir mazs, paredzēta ilgam kafijas dzeršanas rituālam.

Turku kafija ir jāgatavo šādi – vispirms ir džezvā jāieber smalka maluma kafija. Vārāmtraukā beramais kafijas daudzums ir vienkārši aprēķināms – vienai kafijas tasītei nepieciešama viena tējkarote kafijas. Pēc tam ir jāpievieno cukurs, ja tāds ir nepieciešams. Noteikti nevajag cukuru kafijai pievienot pēc tam, kad kafija jau ir uzvārīta un pasniegta – šādā veidā tiks izbojātā īpašā turku kafijas garša. Kad džezvā ir iebērts attiecīgais kafijas un cukura daudzums, tad jāpievieno auksts ūdens. Pēc tam vārāmtrauks ir jānovieto uz lēnas uguns un visas sastāvdaļas jāsamaisa. Vislabāk turku kafijas pagatavošanā izmantot gāzes plīti, taču arī tad ir jāatceras, ka džezvas dibens nevar būt pārāk tuvu atklātai liesmai, jo kopumā vienas kafijas vārīšanas laiks ir apmēram 5 minūtes. Turku kafija ir jāvāra līdz parādās putiņas. Tad džezva ir jānoceļ no uguns un jāpagaida līdz putiņas pazūd vai arī tās var izdalīt pa tasītēm. Šāds process jāatkārto vēl 2 reizes. Pēc tam, kad kafija uzvārīta, vārāmtraukam var uzklāt virsū lupatiņu un ļaut kafijai ievilkties. Taču var arī uzreiz turku kafiju saliet tasītēs.

Pats svarīgākais turku kafijas vārīšanas procesā ir nepieļaut, ka kafijas putiņas pāriet pāri džezvas malām; kafija nedrīkst pārāk vārīties. Tāpat arī, lai panāktu īstu turku kafijas garšu, iespējams pievienot kādu no turku eksotiskajām garšvielām, kas paredzētas tieši šādam nolūkam.