Pasaules dārgākā kafija – Kopi Luwak

Kopi Luwak jeb civetkaķu kafija ir pasaules dārgākā kafija, kuras cena kilogramos ir vairāki simti eiro. Uzzinot kafijas cenu, protams, uzreiz rodas interese, kas tad šo kafiju Luwak padara tik īpašu. Atbilde ir vienkārša un nezinātājam pat riebumu izraisoša – kafijas augļi tiek apēsti un pēc tam fekāliju veidā izvadīti no civetkaķu organisma.

Kopi Luwak tiek lielākoties ražota Indonēzijā. Tās pamatā ir arabika kafijas pupiņas, tikai apstrādes process ir vienā no posmiem pilnībā atšķirīgs. Tāpat kā jebkuras citas kafijas šķirnes pupiņu gatavošanā, sākumā tiek audzēti kafijas koki. Arabika šķirnes kokiem ir nepieciešami īpaši augšanas apstākļi – kvalitatīvus augļus ražo koki, kas aug augstienēs, tropiskajā un subtropiskajā klimata joslā, gaisa temperatūra no 15..240C, kas naktīs nedrīkst noslīdēt zem 00C; nepieciešamais nokrišņu daudzums gadā ir no 1`500 līdz 2`000 mm. Kafijas koki parasti tiek stādīti plantācijās – katrs augs ir 2 – 4 m atstatumā viensno otra, kā arī pa vidu, lai sargātos no vēja un pārmērīgas saules, tiek sastādīti banāni, kukurūza vai akācijas. Pēc tam kafijas kokam ir daži gadi jāaug, lai tas sāktu ražot kafijas koka augļus. Kad kafijas koku sākuma posms līdz ar augļu rašanos ir noslēdzies, kafijas pupiņu ražošanas procesā iesaistās brīvais darbaspēks – civetkaķi.

Civetkaķi ir tropu klimatiskajā joslā dzīvojoši kaķveidīgi zīdītāji, kas ir salīdzinoši neliela auguma. Kad kafijas augļi ir nogatavojušies, tad civetkaķi tos apēd. Parasti, kad kafijas augļi tiek novākti manuāli vai arī mehanizētā veidā, tad bieži vien gadās ievākt arī vēl nenobriedušus vai arī jau pārgatavojošos un vecus kafijas augļus. Attiecībā uz civetkaķi – balstoties uz savām maņām, tie vienmēr apēd tikai pilnībā gatavus kafijas augļus un nekad nekļūdās. Līdz ar to kafijas pupiņas, kas pēc tam tiek uzvadītas no dzīvnieka organisma, ir pašas labākās. Civetkaķa gremošanas traktā nonākušie kafijas augļi pilnībā nepārstrādājas – dzīvnieks nespēj sagremot cietās kafijas pupiņas, tāpēc, iznākot ārā fekāliju veidā, kafijas sēklas jeb pupiņas nav bojātas. Tāpat arī gremošanas procesā civetkaķu kuņģis izstrādā īpašas vielas, kas samazina kofeīna daudzumu kafijas pupiņās.

Kad civetkaķis ir sagremojis un iekšēji pārstrādājis kafijas pupiņas, pēc tam, izvadot gatavo produktu ārā kopā ar savām fekālijām, plantācijās strādājošie darbinieki dzīvnieku fēces savāc. Nākamais Luwak kafijas pupiņu ražošanas procesa solis ir kafijas pupiņu nomazgāšana, žāvēšana un grauzdēšana, kas neatšķiras no parastās arabika vai robusta kafijas izgatavošanas.
Kafijas cienītāji, baudītāji un zinātāji apgalvo, ka civetkaķa kafijai piemīt neatkārtojama un garšas niansēm bagāta garša. Tā kā gremošanas procesā tiek samazināts kofeīna daudzums, tad kafija rezultātā ir daudz maigāka un nav tik rūgta. Pagatavotam dzērienam ir nedaudz skābena garša, turklāt, dzerot Luwak kafiju, tās pēcgarša vēl ilgi saglabājas. Tāpat arī kafijas radītais aromāts ir ļoti patīkams un baudāms, ja vien netiek domāts par to, kādā veidā tiek iegūtas kafijas pupiņas.

Diemžēl, lai šī ekskluzīvā kafija tiktu pareizi un kvalitatīvi sagatavota, Indonēzijā un citās vietās, kur tiek ražotas Luwak kafijas pupiņas, notiek arī nežēlīga un cietsirdīga izturēšanās pret kaķveidīgajiem zīdītājiem. Tā kā neviens brīvā dabā neskraida civetkaķiem līdzi un negaida, kamēr tie nokārtos savas dabiskās vajadzības, tad šie dzīvnieki tiek sagūstīti un turēti nežēlīgos apstākļos. Civetkaķi tiek turēti mazos sprostos un badināti. Lai gan tie, protams, tiek baroti ar kafijas augļiem, tomēr šāda vienveidīga ēdienkarte šiem dzīvniekiem ar laiku kļūst ļoti mokoša.