Kafijas veidi

kafijas tipi

Dodoties ciemos, parasti tiek piedāvāta kafija vai tēja. Izvēloties kafiju, lielākā daudzveidība, kas parasti tiek piedāvāta šajā ziņā, ir, pirmkārt, malta vai šķīstoša kafija un, otrkārt, melna kafija vai kafija ar pienu un cukuru. Tomēr kafijas veidi neaprobežojas ar piena vai cukura klātesamību. Tā kā jau ilgāku laiku par kafijas tēvzemi tiek uzskatītas dienvidu zemes, tad par kafijas dažādajiem veidiem vislabāk var uzzināt tieši tur. Itālija un Arābija piedāvā plašu kafijas sortimentu, no kura daļa kafijas dzērienu jau ir atceļojusi uz pasaules ziemeļu daļām, tai skaitā arī Latviju.

Līdz ar to tiek izšķirti daudz vairāk veidu kā tikai balta vai melna kafija. Populārākie no tiem ir Espresso, Coffe Americano, Caffe Latte, kapučīno, Café au Lait, Mochachino, Irish kafija. Protams, pastāv arī vēl daudzas citas variācijas, kas katra spēj sniegt īstam kafija baudītājam neaizmirstamu garšas pieredzi.

Espresso ir zināma kā stiprākā kafija, kuru nepieciešams iemalkot vien nelielā devā. Espresso varētu dēvēt kā vienu no kafijas galvenajiem novirzieniem, jo zem šī kafijas veida atrodamas vēl daudzas citas variācijas. Espresso kafija parasti tiek gatavota īpašā kafijas automātā, kas tā arī tiek saukts, – espresso. Šim kafijas veidam ir skaidri zināma izcelšanās vieta – Itālija, kur arī 1901. gadā tika patentēts pirmais espresso kafijas automāts. Joprojām šajā valstī, kā arī Francijā, Spānija un citur šī kafija tiek patērēta ikdienas. Atšķirībā no parastajiem pieņēmumiem, ka kafija ir jādzer no lielām (vismaz 200 ml) krūzēm, espresso pieņemts malkot no mazas tasītes, kas turklāt netiek piepildīta līdz malām, citādi espresso jau kļūst par Doppio – dubulto espresso devu. Servējot espresso, pieņemts arī klāt dot glāzi ūdens, kas tiek izdzerta pēc kafijas. Espresso var uzskatīt par vienu lielu kafijas veidu, kuram ir vairākas variācijas, piemēram, Cafe Zorro, Ristretto, Espresso Romano, Guillermo un daudzi citi. Katram no šiem espresso veidiem ir savas nianses, kas atšķir vienu no otra, piemēram, Guillermo kafijai tiek pievienots laims. Coffe Americano jeb vienkārši Americano ir arī espresso kafijas veids, kas pasaulē ir kļuvis ļoti iecienīts un atpazīstams. To gatavo vienai devai espresso pievienojot verdošu ūdeni, kas Americano padara ne tik stipru.
Viens no populārākajiem kafijas dzērieniem jeb kokteiļiem, kuru iecienījuši arī tie cilvēki, kas parasti kafiju ikdienā nelieto, ir Caffe Latte. Kaut gan arī šī kafijas veida pamatā ir viena espresso porcija, tomēr klāt tiek pievienotas divas trešdaļas uzsildīta piena ar putām. Atšķirībā no citiem kafijas veidiem, Caffe Latte var lietot gan karstā, gan aukstā veidā. Mūsdienās īpaši izplatīta ir arī Caffe Latte māksla jeb latte-art. Pasniedzot šo kafijas dzērienu, virspusē uz uzsildītājām putām ar šokolādes vai karameļu sīrupu tiek izveidots zīmējums, piemēram, sirsniņa vai smaidiņš. Pāri bieži vien tiek uzkaisīts arī kanēlis vai šokolādes skaidiņas. Parasti Caffe Latte tiek pasniegta 200 ml augstā glāzē, kurā nereti tiek ielikts arī salmiņš. Café au Lait ir tradicionāls franču dzēriens. Būtībā tas ir tieši tāds pats kā Caffe Latte, taču ir viena būtiska atšķirība – šī dzēriena pagatavošanā netiek izmantots espresso, bet gan vienkārši kafija.

Kafijas bāros un kafejnīcās viens no populārākajiem dzērieniem ir arī kapučīno. Šis kafijas veids savu nosaukumu ieguvis par godu kapucīnu ordeņa mūkiem, jo viņi, kā vēsta leģenda, ir pirmie, kuri izdomāja kafijai pievienot klāt saputotu pienu. Kapučīno, pareizi pagatavots, sastāv no trīs proporcionāli vienlīdzīgām daļām – espresso, piena un saputotām, lielām un zīdīgām piena putām. Saputotās piena putas pašas tiek dēvētas par kapuciem. Parasti kapučīno pilda 150 ml lielās stikla glāzēs, kā arī tā pasniegšanas temperatūra ir 60 – 70 grādi. Beigās virs saputotajām putām tiek uzbērts arī kanēlis vai kakao.

Mochachino jeb Café Mocha ir kafijas dzēriens, kas arī ir diezgan līdzīgs kapučino vai Caffe Latte. Tomēr ir nianses, kas Mochachino atšķir no citiem kafijas veidiem – gatavošanas procesā klāt tiek pievienots šokolādes sīrups vai pūderis. Parasti šo kafijas dzērienu garnē ar putukrējumu, kas var tikt pārkaisīts ar šokolādes skaidiņām, kanēli vai kakao.

Irish Coffee jeb īru kafija noteikti arī ir viens no zināmākajiem kafijas veidiem. Šim dzērienam tiek pievienota kāda sastāvdaļa, kas noteikti atšķiras no visiem citiem kafijas veidiem, – alkohols. Parasti tiek pievienots viskijs, taču katrā valstī, kur šāda kafija tiek servēta, ir variācijas, līdz ar to pievienotā alkohola izvēle ir atkarīga vai nu no kafijas bāra, kafejnīcas vai arī paša kafijas lietotāja vēlmēm. Kafijas garnējumam tiek izmantots putukrējums, kuru arī var pārkaisīt ar kanēli vai kakao.