Kafijas šķirnes

kafijas skirnes

Biologi ir atklājuši, ka pasaulē ir aptuveni 70 dažādu kafijas koku un krūmu. Taču ne no visiem atklātajiem kafijas kokiem ir iespējams izaudzēt ikdienas lietošanai domātu augstas kvalitātes kafiju. Mūsdienās pārsvarā tiek izšķirtas vien divas nozīmīgas kafijas šķirnes – arabika (coffea arbica) un robusta (coffea conephora / coffea robusta). Pavisam nelielu daļu no kopējā kafijas pupiņu apjoma sastāda arī liberika (coffea liberica) un ekscelsa (coffea dwewvrei). Pārējām kafijas šķirnēm nav lielražošanas nozīmes. Ar kafijas audzēšanu, ražošanu un eksportēšanu nodarbojas apmēram 70 pasaules valstis – šādā veidā tiek nodrošinās vairāk kā 95% kafijas patēriņa. Pasaulē ir ap 125 miljoniem cilvēku, kas nodarbojas ar kafijas audzēšanu un ražošanu, šādā veidā nodrošinot pārējos pasaules iedzīvotājus ar tik iemīļotās kafijas dzeršanu.

Aptuveni 65% no kafijas kopprodukta sastāda tieši Arabika, bet 30% – Robusta. Tikai atlikušo kafijas kopproduktu veido citas kafijas šķirnes. Lai gan kopumā tiek izmantotas vien divas kafijas šķirnes, taču īsti kafijas pazinēji zina, ka ne jau šķirņu daudzveidība ir noteicošā. Tā kā kafijas koki un krūmi tiek audzēti vairākās pasaules valstīs, kur ir arī atšķirīgi klimatiskie apstākļi, tad ir secināts, ka katram reģionam ir pat sava īpašā kafijas garša. Tas ir gluži tāpat kā ar vīniem – lai gan vīnogu šķirnes var sakrist, tomēr ārējie faktori un ražošanas process izmaina rezultātā iegūtā vīna garšu.

Arabika un robusta šķirņu audzēšana un ražošana ir atšķirīga, tāpēc, ja kafijas audzētājs vēlas iegūt kvalitatīvas un aromātiskas kafijas pupiņas, tad noteikti ir jāievēro, kādi klimatiskie apstākļi un citi faktori konkrētajai kafijas šķirnei ir nepieciešami.

Pati kafijas šķirne arabika tika atklāta 1753. gadā un kopš tā laika ir kļuvusi par visvairāk audzēto, ražoto un ikdienā lietoto kafiju. Audzējot arabika kafijas kokus, nepieciešams īpašs augstieņu subtropu klimats, kas nozīmē – jo augstāk virs jūras līmeņa šī kafijas šķirne tiks audzēta, jo augstvērtīgāka kafija rezultātā tiks iegūta. Protams, tas nenozīmē, ka arabika ir jāaudzē arī augstāko kalnu virsotnēs, jo tad netiks piepildīti pārējie ārēji apstākļu nosacījumi. Optimālais reljefa augstums šai kafijas šķirnei ir 1 – 2 km. Vislabākā gaisa temperatūra arabika šķirnei ir no 15 līdz 240C, ieteicamais nokrišņu daudzums gadā ir 1`500 – 2`000 mm. Coffea arabica kokam ir dziļa sakņu sistēma, vidējā raža 1`500 – 3`000 kg pupiņu / ha. Kafijas šķirnei arabika laiks no ziedēšanas līdz kafijas pupiņu nobriešanai ir aptuveni 9 mēneši un gatavai kafijas pupiņai ir gluda un izstiepta virsma; kofeīna saturs pupiņās ir 0,8 – 1,4%. Audzējot arabika kafijas koku šķirni, jārēķinās, ka šiem kokiem ir daudz lielāka uzņēmība un nenoturība pret kaitēkļiem un slimībām, tāpēc vienmēr ir jārūpējas, lai kafijas kociņam būtu atbilstoši apstākļi, kas rezultātā ļauj iegūt optimālu kafijas pupiņu daudzumu no viena koka. Arabikai ir arī zemāks ražības līmenis, tomēr pārliecinošais ražošanas vairākums tikai liecina par to, ka šī kafijas šķirne ir daudz pieprasītāka un ienesīgāka, neskatoties uz to, ka saražoto kafijas pupiņu daudzums ir mazāks nekā robustai. Arabika kafijas pupiņas ir tik iecienītas tieši neatvairāmā aromāta dēļ, kā arī garša ir daudz maigāka.

Otra pasaulē iecienītākā kafijas šķirne robusta pirmo reizi tiek minēta un aprakstīta vien 19.gadsimta beigās. Lai varētu izaudzēt kvalitatīvu robustu kafijas plantāciju, jāievēro, ka šai šķirnei nepieciešami citi klimatiskie apstākļi, kā arī ir atšķirīgi gan augļi, gan ziedēšanas periodi un citi aspekti. Atšķirībā no arabika šķirnes, robustai nav nepieciešamas augstienes – tā spēj produktīvi ražot tieši zemienēs (0 – 700 m virs jūras līmeņa), kā arī sakņu sistēma ir sekla. Taču robusta šķirnei ir nepieciešama augstāka gaisa temperatūra – 24 .. 300C, kā arī optimālais nokrišņu daudzums gadā ir no 2`000 līdz 3`000 mm. Robusta laiks no ziedēšanas līdz augļu nobriešanai 10 – 11 mēneši, taču vidējā raža ir lielāka – sākot no 2`300 līdz pat 4`000 kg pupiņu / ha. Robusta kafijas šķirne pārsvarā tiek izmantota espresso kafijas maisījumiem, jo pupiņu garša ir ir spēcīgāka un rūgtāka, kā arī kofeīna daudzums ir lielāks nekā arabika – 1,7 – 4%. Kad kafijas pupiņa ir nogatavojusies, tās forma ir ovāla.

Galvenās kafijas ražotājvalstis ir Brazīlija, Indonēzija, Indija un Gvatemala, kur tiek audzētās gan arabika, gan robusta šķirnes, Etiopija, Kolumbija, Peru, Meksika un Hondurasa, kur tiek audzētas tikai arabika kafijas šķirnes, kā arī Vjetnama, kur audzē robustu.